lunes, 10 de enero de 2011

Purcitâ


 Vuê us propon une conte, le à scrite Bepi Micon un gno amì di Tresesin, lu ringracii di cheste so colaborazion. 
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I timps a passin e lis usancis de int ancje, il ricuart mi puarte a tancj agns fà, cuant che copâ il purcit e jere sagre in famee.
O des primis zornadis fredis di Novembar, cuant che la matine o levi a scuele viodint tai curtîi i cjalderons plens di aghe che bulive, le usavin par spelâ l’animâl, che si lu sintive rugnâ prin che lu copassin.
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Di ricuarts o ‘nd ai tancj: de fieste di chel dì in famee, dai preparatîfs, il continui lâ e vignî de int, che voleve jentrâ un moment, tun contest familiâr tipic furlan, al butilion dal vin e alc altri, aes fetinis di cjar cuetis su la lastre, odorâ lis fragrancis des droghis, cuant che noaltris fruts o messedavin la cjar masanade.
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La zornade e scomence unevore adore, aes 5 di matine o impii il fûc  par fâ boli l’aghe, aes 7, il purcit si cjate bielzà in posizion orizontâl pront par jessi spelât, di consecuence si nete lis vissaris, la fase sucessive si lu dismembre par fâ la sielte des cjars, une volte dividudis si lis masane, chê dal salam, dal muset e de luianie ecc, vignint tratadis cu lis droghis, sal, pevar cuntun infûs di vin e ai.
La fase finâl de insacade e de leadure, che cun la stagjonadure e darà un prodot omogjeni, fin ae preparazion de panzete, che e à il stes rituâl de cueste.
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La zornade si conclût cuntune cene, pensânt ae prossime anade, lassant daur un altri an, che, al restarà tai miei ricuarts e di ducj i presints.
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Dut chest si manten in me, tal continuâ cun cheste tradizion, che si ripet une volte a d’an, da tancj agns.
Ocasions che no si riproponin plui tes fameis. Moments di tradizion e convivi che si stan pierdint, sostituîts dai timps de modernitât.
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